Ar vitaminas D gali sumažina Parkinsono ligos riziką?

Autorius Pagalbos Linija
Pasidalink:

Mokslininkai nuolat ieško būdų, kaip sumažinti Parkinsono ligos riziką. Įsivaizduokime, jeigu Parkinsono ligos išvengti būtų galima labai paprastai, pavyzdžiui, kasdien vartojant vitamino D papildus? Moksliniai tyrimai, vykdyti per pastaruosius keletą metų, atskleidžia, kad visa tai  išties gali būti realu.

 

Vitamin D gali sušvelninti ligos simptomus

Naujausi tyrimai siekiant išsiaiškinti vitamino D poveikį gydant Parkinsono ligą vykdyti Japonijoje. Tyrime dalyvavo 45–85 metų amžiaus tiriamieji. Paaiškėjo, kad tiems tiriamiesiems, kurie kas dieną gerdavo vitamino D papildus, Parkinsono liga progresavo lėčiau nei tiems, kurie vartojo placebą. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad šis vitamino D poveikis pasireiškė tik tiems asmenims, kuriems būdingi specifiniai genai, reaguojantys į vitaminą D. Vis dėlto, Kalifornijos universiteto profesorius dr. Zhangas siūlo šią naujieną vertinti atsargiai: „Dar tik pradedame atpažinti vitamino D daromą poveikį mažinant Parkinsono ligos progresavimą ir kol kas dar nėra aišku, kiek šio vitamino reikia vartoti žmonėms, kuriems būdingas specifinis genotipas.”

Be to, mokslininkams vis dar neaišku, ar vitaminas D pagerina pusiausvyrą, ar tik sulėtina ligos progresavimą.

Vitaminas D ir Parkinsono ligos rizika

Mokslininkai yra įsitikinę, kad daugelį metų vykdyti tyrimai leido aptikti ryšį tarp žemo vitamino D lygio ir Parkinsono ligos pasireiškimo rizikos. Suomijoje vykdytas tyrimas atskleidė, kad žmonėms, kuriems nustatytas aukštas vitamino D lygis pasireiškė net 65 proc. mažesnė tikimybė susirgti Parkinsono liga. Šiuos rezultatus patvirtino ir Emory universitete atlikti tyrimai: daugiau nei pusei Parkinsono liga sergančiųjų asmenų nustatytas žemas vitamino D lygis.

Vitamino D stygius

Vitamino D nepakankamumo simptomai gali pasireikšti raumenų skausmu, energijos trūkumu ir nuovargiu. Susilpnėjęs imunitetas, silpni kaulai, polinkis į depresiją ar nuotaikų kaita, miego sutrikimai taip pat gali būti požymis, kad jūsų organizme yra vitamino D stygius. 

Vitaminą D mūsų kūnas pasisavina iš dviejų pagrindinių šaltinių: maisto, kuriame gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, pieno ar riebiųjų žuvų, ir iš saulės spindulių. Ar tai reiškia, kad jei gauname mažiau vitamino D iš saulės, arba gyvename regione, kur saulėtų dienų išties mažai, patenkame į rizikos grupę susirgti Parkinsono liga? Išties tai yra įmanoma. Vis dėlto, pasaulio mokslininkų bendruomenė vieningai sutaria, kad vis dar trūksta validžių tyrimų, kurie išnarpliotų vitamino D ir Parkinsono ligos ryšį. Akivaizdu, kad daug darbų dar reikia nuveikti siekiant galutinai išsiaiškinti vitamino D daromą poveikį užkertant kelią Parkinsono ligai ir ją gydant.

Šaltinis: http://www.aplaceformom.com/